Valurautapannussa on mattaemalointi, joka suojaa pannun pintaa naarmuuntumiselta ja ruostumiselta.Perinteinen valurautainen paistinpannu on toisten mielestä ainoa oikea paistinpannu kovaan paistamiseen, sillä valurautapannun paisto-ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Mattaemaloitu pannu kestää hellää pesua miedolla saippuavedellä, mutta tämän jälkeen on pannu kuivattava huolella, ja mielellään myös öljyttävä.Soveltuu kaikille liesille, myös induktiolle, sähkö- ja leivinuuniin sekä grilliin. Valurauta laajenee lämmetessään, joten pannu on tärkeää lämmittää keskiteholla, erityisesti induktioliedellä käytettäessä. Jos pannu lämpenee liian nopeasti liian kuumaksi, se saattaa haljeta.Mattaemaloitu valurauta vaatii hellää huoltoa ja hoitoa: kun astia on jäähtynyt, likainen pinta kaavitaan puhtaaksi puisella, muovisella tai kuumuutta kestävällä nylon-kaapimella. Pannu upotetaan kuumaan saippuaveteen ja lika hangataan irti keittiöharjalla tai sienellä. Pitkää liottamista ei suositella. Puhdistettu tuote kuivataan huolellisesti käsin, sillä kosteus voi aiheuttaa pannun ruostumisen.Mikäli valurautapannu naarmuuntuu, sitä kannattaa huoltaa levittämällä pannulle pehmeän ja nukkaamattoman liinan avulla ruokaöljyä. Ylimääräinen öljy pyyhitään käsittelyn jälkeen pois esimerkiksi talouspaperilla. Käsittely estää hapettumista ja näin ollen myös ruostumista.Ruuan voi tarjoilla suoraan valurauta-astiasta, mutta älä säilytä niissä ruokaa pitkään. Kosteus tai astiassa pitkään säilytetty ruoka saattavat aiheuttaa pannun ruostumisen.