Parhaat reseptit kalaruokiin ja vinkit mehevään lopputulokseen

post thumb
KOTI JA KEITTIÖ
by Tuomas/ on 23 Feb 2025

Parhaat reseptit kalaruokiin ja vinkit mehevään lopputulokseen

Lohi on yksi suomalaisten suosikkikaloista, ja sen valmistaminen uunissa on helppoa ja herkullista. Uunilohi sopii niin arkiruoaksi kuin juhlapöytään, ja sen voi valmistaa monella eri tavalla. Tässä blogissa käymme läpi parhaat vinkit ja reseptit, joiden avulla saat lohesta maukkaan.

Miksi kannattaa valmistaa lohi uunissa?

Lohen valmistaminen uunissa on yksi helpoimmista tavoista nauttia tästä terveellisestä kalasta. Uunissa lohi pysyy mehevänä, ja siihen voi helposti lisätä erilaisia mausteita ja kastikkeita. Näin ne imeytyvät hitaasti kypsyvän kalan lihaan, joten saadaan maukas lopputulos. Lisäksi uunissa valmistettu lohi vaatii vain vähän vaivannäköä, joten se sopii mainiosti kiireiseen arkeen ja moni kesäkeittiö saa siitä täydellisen herkun.

Parhaat reseptit kalaruokiin ja mehevään lopputulokseen

Jotta saat lohesta mahdollisimman mehukkaan, niin kannattaa ottaa huomioon muutama tärkeä seikka:

Suosi tuoretta lohta – Tuore kala takaa parhaan lopputuloksen. Pakastettu lohi kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa ennen kypsennystä.
Vältä ylipaistamista – Lohi kypsyy nopeasti, ja liian pitkä kypsennysaika tekee siitä kuivaa. 175-asteisessa uunissa lohi on kypsää noin 20–25 minuutissa, –riippuen fileen paksuudesta.
Käytä mausteita ja kastikkeita – Sitruuna, tilli, valkosipuli ja erilaiset kastikkeet tuovat loheen lisää makua ja mehevyyttä.
Paista nahkapuoli alaspäin – Näin lohi pysyy kasassa ja säilyttää mehukkuuden paremmin.

Paras kalaruokaresepti: Perinteinen uunilohi kermalla ja tillillä

Perinteinen lohi uunissa on monien suosikki, sillä kerma ja tilli tuovat loheen ihanan pehmeän maun. Seuraksi sopivat mainiosti keitetyt perunat ja raikas salaatti, jotka täydentävät annoksen herkullisesti.

Ainekset:

• 600–800 g lohifileetä
• 2 dl kuohukermaa
• 1 sitruuna
• 1 tl suolaa
• 1/2 tl mustapippuria
• 1/2 tl valkosipulijauhetta
• Tuoretta tilliä

Valmistusohje:

• Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
• Aseta lohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.
• Mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella.
• Purista sitruunamehua lohen päälle ja kaada kerma tasaisesti fileen päälle.
• Ripottele pinnalle tuoretta tilliä.
• Paista uunissa noin 20–25 minuuttia. Älä paista liian kauan, ettei lohi kuivu.

Sitruuna-valkosipuli uunilohi

Tämä raikas ja herkullinen uunilohi saa makua sitruunasta ja valkosipulista. Lisäksi ripaus mustapippuria ja ripoteltu tilli tuovat annokseen viimeistellyn maun.

Ainekset:

• 600 g lohifileetä
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1 sitruuna (mehu ja viipaleita)
• 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
• 1 tl suolaa
• 1/2 tl mustapippuria
• Tuoretta persiljaa

Valmistusohje:

• Kuumenna uuni 175 asteeseen.
• Aseta lohifilee uunivuokaan.
• Hiero oliiviöljy, suola, pippuri ja hienonnettu valkosipuli lohen pintaan.
• Purista sitruunamehu lohen päälle ja asettele sitruunaviipaleet kalan päälle.
• Paista noin 20 minuuttia, kunnes lohi on kypsä.
• Koristele tuoreella persiljalla ja tarjoile esimerkiksi riisin ja vihannesten kanssa.

Mausteinen uunilohi aasialaisella twistillä

Jos kaipaat hieman vaihtelua perinteisiin makuihin, kokeile tätä aasialaishenkistä lohireseptiä. Inkivääri, soijakastike ja seesaminsiemenet tuovat lohelle upean syvän ja herkullisen maun.

Ainekset:

• 600 g lohifileetä
• 3 rkl soijakastiketta
• 1 rkl hunajaa
• 1 rkl seesamiöljyä
• 1 tl inkivääritahnaa tai raastettua inkivääriä
• 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
• 1/2 tl chilihiutaleita
• Kevätsipulia ja seesaminsiemeniä koristeluun

Valmistusohje:

• Lämmitä uuni 175 asteeseen.
• Sekoita soijakastike, hunaja, seesamiöljy, inkivääri, valkosipuli ja chilihiutaleet kulhossa.
• Aseta lohi uunivuokaan ja kaada maustekastike sen päälle.
• Paista uunissa noin 20–25 minuuttia.
• Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä ennen tarjoilua.

Paras kevyt kalaresepti: Uunilohi ilman kermaa – kevyempi vaihtoehto

Jos haluat kevyemmän vaihtoehdon ilman kermaa, kokeile tätä yksinkertaista ja herkullista versiota.

Ainekset:

• 600 g lohifileetä
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1 tl suolaa
• 1/2 tl mustapippuria
• 1 tl kuivattua basilikaa tai oreganoa
• 1 sitruuna

Valmistusohje:

• Kuumenna uuni 175 asteeseen.
• Aseta lohi uunivuokaan ja hiero pintaan oliiviöljy, suola, pippuri ja yrtit.
• Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja asettele ne lohen päälle.
• Paista uunissa noin 20–25 minuuttia.
• Tarjoile höyrytettyjen vihannesten tai salaatin kanssa.

Parhaat kalaruokalisukkeet uunilohelle

Lohi uunissa on herkullinen itsessään, mutta oikeilla lisukkeilla se nousee uudelle tasolle. Tässä muutama hyvä vaihtoehto:

• Keitetyt perunat tai perunamuusi
• Paahdetut juurekset, kuten porkkanat ja bataatti
• Raikas vihersalaatti tai kaalisalaatti
• Täysjyväriisi tai kvinoa

Helppoa ja herkullista: parhaat reseptit kalaruokiin pelastavat arjen

Parhaat reseptit kalaruokiin on helppo valmistaa uunissa. Olipa suosikkisi perinteinen kermainen, sitruunainen tai vahvasti maustettu lohi, niin uunissa valmistettu lohi on aina varma valinta. Kokeile rohkeasti eri reseptejä ja löydä oma suosikki!